Gratinerede østers med skorpe af gærflager og røget reje

15 g søl
12 østers
1 dl Noilly Prat
2 dl fløde
½ skalotteløg
½ dl agurk i tern

½ dl tomat i tern
2-3 spsk brødkrumme, gerne panko
2-3 spsk gærflager
Drys af røget rejehovedpulver
Drys af cayennepeber


  1. Blanchér tomaterne, og fjern skindet. Fjern kerner fra både tomat og agurk, og skær kødet i små tern.
  2. Åbn alle østers, og frigør dem fra skallen. Kassér den flade skal, og opsaml østersvandet.
  3. Hak løget fint, tilsæt Noilly Prat, og kog ind. Tilsæt fløde, og reducér til ca. halvdelen. Smag til med østersvand, og vend tern af agurk og tomat i saucen.
  4. Fordel saucen over østersene, og bland brødkrumme, gærflager, cayennepeber og rejepulver. Drys blandingen over.
  5. Gratinér i 225°C varm ovn, til de er lysebrune og varme, men stadig rå i midten.

  • Ole G. Mouritsen & Klavs Styrbæk
    Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck A/S
    ISBN 978-87-17-04165-3 (2011)
    Pris: 299,95 kr, inkl. moms
    256 sider, indbundet

    Bogen udkommer 4. maj 2011