Clam bake i gryde

Clambake på Kvægtorvet

Hvis man ikke har adgang til en sandstrand med rettigheder til store sten og bål, kan man med stort held tilberede en fantastisk saftig hummer eller hel fisk i et tangbad i en stor gryde på komfur under kontrollerede forhold.

Man indsamler frisk, levende tang, for eksempel blæretrang, som er fra et område med helt rent vand. Tangen skylles for eventuelt sand, skaller og strandlopper og lægges i en stor gryde 15-20 cm op fra bunden.

Oven på tangen lægges to levende hummere ryg mod ryg. Der fastgøres et termometer (med ledning) i midten ved hummerne, som dækkes med endnu et 15-20 cm tykt lag tang.

Gryden dækkes med et tætsluttende låg og eventuelt køkkenfilm, så der ikke kan slippe damp ud. Find det laveste blus på komfuret og afvent en kernetemperatur på 65°C.

Det vil tage ca. 1½ time, hvorefter de saftige hummere i perfekt saltbalance er klar til servering med for eksempel lidt sprød salat, grillet brød og en hjemmerørt mayonnaise tilsat lidt Worcestershire sauce – et kongemåltid er klar.

Væsken i bunden af gryden kan eventuelt reduceres til en essens, som har særdeles kraftig smag af hummer og umami. Essensen kan for eksempel bruges til at dryppe hummerkødet med eller til at tilsmage mayonnaisen.


  • Ole G. Mouritsen & Klavs Styrbæk
    Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck A/S
    ISBN 978-87-17-04165-3 (2011)
    Pris: 299,95 kr, inkl. moms
    256 sider, indbundet

    Bogen udkommer 4. maj 2011